måndag 19 maj 2008

Håll till höger, Svensson!

Jag har förundrats lite över ett i mitt tycke märkligt fenomen - folk som går till vänster på gångbanor etc.

Det finns t.o.m. sådana som förespråkar sådant beteende med hänvisning till att man lärde sig att det ska vara så redan som liten, av t.ex. Televinkens Trafikskola. De verkar blanda ihop det faktum att man ska gå på vänster sida av en väg som saknar trottoarer (eftersom man ska "möta" bilarna som är "närmast"). Helt i analogi med det ska man gå på höger sida av trottoaren, så sådana argument är inte så mycket att hänga i julgranen.

Att man ska gå till höger (och "köra om" till vänster) är också skälet till att man ska stå till höger i rulltrappan (varför rulltrappan i London fungerar likadant är en gåta, men det kanske är symptomatiskt att de har gödslat med skyltar om hur man ska stå).
Att bankomatkön ringlar iväg längs väggen till höger om bankomaten och inte åt andra hållet är ett annat exempel.

Det är också så att de flesta av oss håller till höger av ren instinkt.
Här en snabb skiss på hur det brukar se ut på Pressbyrån vid Gullmarsplan i Stockholm:
Eftersom det är naturligt att hålla till höger lämnar man kassan åt vänster och tvingas tränga sig igenom kön...

Värt att notera är att även om folk plockar upp en vara i närheten av "A" på skissen ovan så går de allra flesta till höger om hyllan när de ska till kassan.

Såhär har de väl tänkt att man ska gå:
och så fungerar det också på 7-eleven vid Gullmarsplan, där de har en spegelvänd planlösning.

För dem som känner till Pressbyrån i fråga kan jag nämna att jag är medveten om att den inte ser ut som ovan, men principen är det viktiga här.

2 kommentarer:

Malin sa...

Ja, här dit jag har flyttat (Småland) är det kutym att gå på vänster sida av gångbanor. Detta motiveras med att man ska cykla på höger sida, och att fotgängarna inte är i vägen om de håller sig på vänster sida. Jag bloggade om detta en gång men det var så tråkigt att jag inte orkar länka.
Det är störande iallafall.

mohsart sa...

Fast där köper jag det, då är det liksom jämförbart med en bilväg utan trottoarer.