tisdag 5 maj 2009

Fiskgratäng à la mohsart

Ett recept som jag kom på i 20 års-åldern, men som jag ständigt utvecklar, stenbitsrommen är det senaste tillskottet; man kan lägga på tomatskivor också om man vill, eller variera gucket man har i, t.ex. räkor går bra också)
Fish Gratin à la mohsart:
A recipe I came up with when I was about 20 years old; I vary it constantly, sometimes I add tomato slices on top, sometimes schrimps instead of mushrooms, etc. The latest innovation is the lumpfish spawn.


Ett torskblock
Frozen cod, about 300 grams
Ett paket bacon
A small package of bacon
En burk champinjoner
A can of mushrooms
En burk musslor
A can of mussles
En burk stenbitsrom
A jar of lumpfish spawn - poor man's caviar
En vitlök
One garlic
Smör
Butter
Vetemjöl
Weat flour
Grädde
Cream
Mjölk
Milk
Salt + peppar, och lite andra kryddor (vad man har hemma)
Salt, pepper, and other spices
Ost
Cheese
Ris
Rice

Lägg torskblocket i en smord ugnsform
Smear a oven mould with butter and put the fish in it
Fräs upp bacon i lite smör och täck fisken med den (man kan stycka baconet till småbitar, men det behövs inte)
Lightly fry the bacon and put ontop of the fish
Häll över svamp, musslor & stenbitsrom på/runt fisk och bacon
Put the mushrooms, mussels, and lumpfish spawn into the mould
Fräs upp smör, vispa i mjöl och späd med grädde och mjölk; blanda i pressad vitlök
Häll såsen över fisk m.m.
Make a sauce by melting butter, whisk some flour into it and add cream and milk; then mix pressed garlic into it.
Pour it over the fish etc.
In i ugnen ca 200 grader
Put into the oven (about 200 C)
Börja koka riset
Start boiling the rice

Efter 15 min eller så: ta ut formen och täck fisk m.m. med ett lager ost, in i ugnen igen
About 15 min later, cover the fish etc with cheese
När riset är klart är fisken det också
The fish will be done at the same time as the rice

Räckte till två middagsportioner och två luncher (fast jag hade kunnat äta bägge lunchportionerna idag, för det blev gudagott)
This was enough for dinner for two and two lunch boxes, allthough I would have eaten both lunch boxes if I had taken both to work, because it was really really tasty

Inga kommentarer: