lördag 29 oktober 2011

Solfångare del 1

Inspirerad av det här projektet så tänkte jag ge mig på nåt liknande.

Tanken är att bygga en solfångare som ska kunna hålla värmen i garaget över vintern för att minimera elåtgången.
Fn har jag en termostat som sätter igång två elradiatorer när utetemperaturen når en viss nivå, vet inte vilken men systemet håller ca 10 plusgrader i garaget som lägst.
Förhoppningen är att solfångaren ska kunna eliminera det systemet helt, men vi får se.

Jag har inte bestämt mig än för exakt hur jag ska göra, men preliminärt har jag tänkt mig en ca 2 kvm stor solfångare att hänga över ena garagedörren. Luft tas i golvnivå och går tillbaka till garaget vid taket.
Jag ska se hur det funkar med självdrag, men antagligen kommer jag att behöva driva flödet med en fläkt.


Jag ställde burken upp och ned i en skärdel från en billig hålsåg i spår sågat med densamma; två spikar håller fast den i rotationsväg.
(Burken i bild är kasserad pga att hålet hamnade snett.)


Trycket från borrningen räckte inte för att hålla fast burken så det blev till att ta på tjocka skyddshandskar och hålla ned den för hand; på det sättet kunde jag också rikta borret bättre och få hålen i mitten.
Jag använde väldigt låg hastighet för att minimera riskerna, men OBSERVERA att detta inte är något jag rekommenderar, trasas burken sönder kan det bli riktigt farligt!


Ett lyckat resultat, med ett par misslyckade i bakgrunden.
Toppen av burkarna klippte jag upp i flikar som veks in, jag brydde mig inte om att vika dem olika för att öka turbulensen då jag tolkade det som att problemet med förlagorna till mitt projekt snarare varit att få bra luftflöde.

Inga kommentarer: